Het Coronavirus en het immuunsysteem

De sleutel in deze bijzonder tijd is het immuunsysteem. Dit is onze natuurlijke bescherming,  het systeem wat ons beschermd tegen verschillende virussen en bacteriën. Wanneer het niet meer in balans is ontstaan er klachten. Het kan tekort schieten waardoor er bijvoorbeeld infecties ontstaan,het kan ook reageren vanuit het teveel zoals we bijvoorbeeld zien bij hooikoorts en allergieën. Daarnaast kan het zich tegen het eigen lichaam keren, zoals we bijvoorbeeld zien bij auto-immuunziekten. 


Bij auto-immuunziekten worden er vaak medicijnen ingezet om het eigen immuunsysteem te vertragen, wat maakt dat deze patiënten categorie extra kwetsbaar kunnen zijn in deze tijd. Net als de groep mensen met chronische klachten omdat zij al langere tijd uit balans zijn. Ook de ouderen onder ons verdienen extra aandacht en voorzichtigheid in deze tijd. Hun afweersysteem heeft soms al meer dan 80 jaar zijn uiterste best gedaan en kan wat minder flexibel zijn, heeft misschien meer tijd nodig en het zelf-herstellend vermogen is mogelijk meer belast door het gebruik van medicijnen.


Homeopathie

De kracht van homeopathie is dat de natuurlijke middelen het zelf-herstellend vermogen ondersteunen en van daaruit ook het immuunsysteem. Balans is hierin belangrijk, want dan kan het systeem adequaat reageren op prikkels van buiten zoals virussen, bacteriën of graspollen. En adequaat reageren op signalen van binnen zoals bij chronische klachten en auto-immuunziekten.


Homeopathie en het Coronavirus

De homeopathische behandeling bij besmetting van het Coronavirus is op basis van het individuele klachtenbeeld. Deze middelen ondersteunen het zelf genezend vermogen waardoor er natuurlijke immuniteit kan worden opgebouwd. 

Daarnaast zijn er homeopathische middelen die het immuunsysteem ondersteunen, alert maken, in een ‘staat van paraatheid‘ kunnen brengen zodat het immuunsysteem bij een infectie effectief kan reageren.

Een andere mogelijkheid in de behandeling is om homeopathische middelen in te zetten om de onderliggende oorzaken / oude blokkades te helen, zodat het zelf-herstellend vermogen op de verschillende niveaus zijn werk kan doen. Hierdoor ontstaat er een stabiele basis, waardoor het immuunsysteem optimaal kan functioneren en reageren.


Hieronder vindt u aanvullende informatie over hoe het immuunsysteem nog meer kan worden ondersteunen en over de functie van koorts. Wilt u meer aanvullende informatie of hebt u vragen dan mag u mij altijd bellen of mailen.Kruiden 

Zo lang er mensen zijn, worden planten en andere natuurlijke substanties gebruikt om de afweer te versterken, om te helen en te beschermen. Enerzijds door inwendige inname van heilzame natuurlijke middelen, anderzijds door ‘uitwendige inname’, zoals wikkels, baden en inwrijven.

Stomen 

Met stomen zorgt u ervoor dat de holtes en de bovenste luchtwegen worden verwarmd en de werking van het kruid zijn werking kan doen. Hitte is iets wat virussen en bacteriën niet fijn vinden. Het Coranavirus staat erom bekend dat het zich juist in de holtes en de bovenste luchtwegen gaat verspreiden en vermenigvuldigen.U kunt verschillende kruiden toevoegen aan het gekookte water.

Keel- of borstwikkel 

Dit kunt u maken door een sterke kruidenthee te zetten, te laten afkoelen en hierin een katoenen doek te drenken. Hierom heen wikkelt u  dan een wollen doek/sjaal. Het kruid kan dan lokaal worden opgenomen en de wikkel heeft een verwarmend, beschermend effect. 

Kauwen op een kruid 

Door op een kruid te kauwen kunt u de weerstand in de holtes en bovenste luchtwegen ondersteunen. De etherische oliën die dan vrijkomen en het verwarmend effect maken dat virussen moeilijker kunnen overleven.


Zonlicht en vitamine D

Zonlicht stimuleert de vitamine D aanmaak , de melatonine productie en herstelt ook de elektromagnetische balans in onze cellen. Uit een uitgebreid Brits onderzoek blijkt dat een goed vitamine D niveau de kans op een luchtweginfectie bacterieel of viraal enorm kan verbeteren of dat het verloop milder is. (  https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583 )


Hoe kun je vitamine D op niveau houden:

  • Zonlicht
  • Vitamine D is voor een klein deel uit de voeding te halen. Het zit in vette vis zoals zalm, haring en makreel, in levertraan, in eierdooiers en roomboter.
  • Vitamine D supplement dagelijks of in de periodes dat er minder zonlicht is.


Blijf bewegen, lichaamsbeweging versterkt het immuunsysteem

Zorg voor frisse lucht / zuurstof / ventileer je huis. Ademhalingsoefeningen kunnen ook het immuunsysteem  versterken.

Zorg voor gezonde voeding en gezonde darmen, het immuunsysteem bevindt zich voor een groot deel in de darmen en in de slijmvliezen. Gezonde voeding  draagt bij aan het versterken van je immuunsysteem. Hiervoor verwijs ik graag door naar mijn collega Ans van der Fels, voor ondersteuning vanuit de vijf-elementen-voedingsleer. Deze voedingsleer is erop gericht om je weerstand te versterken en op peil te houden. (Ans van der Fels, voedingsconsult vijf-elementen-voedingsleer  06 - 21 26 85 86)

Vermijd het gebruik van suiker, omdat suiker de weerstand verlaagt.

Zorg voor voldoende slaap en rust, zodat het immuunsysteem ook weer kan herstellen.


Stress heeft een functie en hebben we soms nodig om alert te worden en de focus te houden. Langdurig stress kan voor het immuunsysteem teveel worden.

Emoties van dankbaarheid en vreugde beïnvloeden het immuunsysteem positief, net als meditaties.

Geniet van deze weken van 'verplichte rust' Wij zijn met ons allen al zo vele jaren gericht op de buitenwereld, op presteren, ons waarmaken naar anderen toe, dat we vergeten zijn hoe goed het bij onszelf kan zijn, in onze intieme kring en familie…De functie van koorts

Koorts is een verschijnsel waarbij de lichaamstemperatuur boven de 38 graden stijgt. Bij kinderen kan spanning of inspanning de oorzaak zijn, maar meestal is koorts een symptoom van een ziekte.
Dit is een belangrijk gegeven, want koorts is geen ziekte op zich. De koorts zelf kan geen kwaad, maar belangrijk is te kijken naar de achterliggende aandoening en het ziek zijn.

De lichaamstemperatuur stijgt als gevolg van koorts nooit boven de 41,7 graden. Het lichaam stelt zelf de grens, behalve als er een verstoring is in de temperatuur regulatie in de hersenen, bijvoorbeeld bij een hersenbeschadiging of narcose. Koorts meten met de thermometer in de anus is het meest betrouwbaar en hoeft in stabiele situaties niet vaker dan 2x per dag.
 
Het hebben van koorts heeft nut, het immuunsysteem functioneert actiever en virussen en bacteriën vermenigvuldigen zich niet meer bij 39 graden. Koorts onderdrukken zal eerder slecht doen dan goed.
Vaak zijn bij koorts de eerste klachten bleek zien en het koud hebben. Het lichaam warmt zich op.
 
Algemene maatregelen voor de  1ste fase  van koorts kunnen zijn:

  • Zorg voor een rustige omgeving, waarbij licht en geluid zoveel mogelijke moet worden vermeden. In bed is vaak het beste plekje: rustig, veilig en warm.
  • In dit stadium van opwarmen is juist warmte belangrijk, anders verliest u of uw kind teveel energie. (kruik, dekentje )
  • Voldoende drinken, in dit stadium warme dranken.

 
Als het lichaam voldoende kans heeft gehad om zich op te warmen, dan kunnen de volgende maatregelen worden genomen. 

Als de voeten en kuiten goed warm aanvoelen  is dat een teken dat de koorts op zijn hoogst is en niet verder stijgt.
 
Algemene maatregelen in de 2de fase, als de koorts op zijn hoogst is :

  •  Luchtige kleding, maar nooit te koel.
  • Vermijden van te snelle afkoeling.
  • Citroenwikkels of sokken (halve citroen uitpersen in half liter lauw water)om de kuiten en voeten met daarom heen dikke handdoek om te sterke afkoeling te voorkomen. Ongeveer 10 minuten en zondig 2 keer herhalen.  Organische zuren werken reinigend of ontzurend.
  • Afwassingen met water op lichaamstemperatuur. De verdamping op de huid zorgt al voor verkoeling. Let op met afwassing dat u/ uw kind niet te veel of te snel afkoelt. Belangrijk is ook wat u/ uw kind prettig vindt, want voor iedereen is het  weer anders.

 
In de regel kunt u vertrouwen op de goede afloop, maar het is wel raadzaam te kijken hoe u reageert en op de bijkomende verschijnselen letten. Sommige van die verschijnselen zijn alarmsignalen, hoewel ze eerder uitzondering dan regel zijn, moeten ze toch nader worden onderzocht. Voor de reguliere richtlijnen  bij koorts verwijs ik u graag door naar:  https://www.thuisarts.nl/koorts
Voor de reguliere richtlijnen bij Corona verwijs ik u graag naar de volgende link: https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus